ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2022

19η Μαίου 2020 - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Προγόνων μας 

Φέτος τιμούμε τη 19η Μαΐου και τη μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων με ένα ιδιαίτερο τρόπο.
Καλούμε όλους εσάς με μια φωτογραφία η καθεμία κι ο καθένας με τα κάδρα του συλλόγου μας στην παραλία Χαλκίδας μαζί με ένα σχόλιο και το hashtag #chalkida_19maiou να στείλετε το δικό σας μήνυμα για τη Γενοκτονία !

https://www.facebook.com/1726687210962858/posts/2399371150361124/?vh=e&d=n

Και βέβαια, λόγω της παγκόσμιας περιπέτειας μας με το ιό, σε αυτή τη διαφορετική 19η Μαΐου που η πολυπληθής παρουσία των συμπολιτών μας και των επισκεπτών της πόλης μας κάθε χρόνο στο ενημερωτικό μας περίπτερο θα μας λείψει, δημιουργήσαμε ένα βίντεο με την πεποίθηση ότι σε αυτό με αγάπη και χρέος έχουμε συμπεριλάβει όλα όσα οφείλει καθένας μας να γνωρίζει ώστε να ξεκινήσει, το ταξίδι της γνώσης στην αλησμόνητη Πατρίδα μας.
Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους και θα ήταν τιμή μας να το κοινοποιήσετε κι εσείς με τη σειρά σας.

19η Μαΐου - Ημέρα Μνήμης (links) :
Facebook:
https://www.facebook.com/1726687210962858/posts/2399767266988179/?vh=e&d=n

YouTube:
https://youtu.be/7q3uXRmlHXQ

Δεν ξεχνούμε ! Αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας !
Η μνήμη είναι ζωή και η λήθη είναι θάνατος !

Εκ του ΔΣ.  -- 

19η ΜΑΪΟΥ 2019 - ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ - ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ (2o Μέρος Εκδηλώσεων)

- ΑΛΙΒΕΡΙ & ΚΥΜΗ 14-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ :
Φωτογραφιές από τις εκδηλώσεις μας στο παρακάτω link:
 

 

Ένα ακόμα συγκινητικό διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Νότια Εύβοια!

«Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη συμπλήρωσε στο νησί μας τις 100 προβολές !

Στο Αλιβέρι και την Κύμη ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με το Σύλλογο των απανταχού Αγιωργητών Εύβοιας, την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας & Σκύρου και το Δήμο Κύμης Αλιβερίου παρουσίασε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» και το βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά» του συμπατριώτη μας Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη. Ο Νίκος Ασλανίδης αποδέχθηκε εκ νέου την πρόσκληση του Πρόεδρου του συλλόγου μας και ταξίδεψε στη Εύβοια για δεύτερη φορά έπειτα από την εξαιρετική πρώτη παρουσίαση στη Χαλκίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ.Ασλανίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Μάρτυρες» και τις ιστορίες που περιγράφονται σε αυτό λέγοντας πως αυτές οι αφηγήσεις αποτελούν την απόδειξη του εγκλήματος που τα τελευταία χρόνια κάποιοι αρνητές προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Μιλώντας δε για το ντοκιμαντέρ και την ιστορία του επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους μας όταν ανέφερε πως « στόχος μου ήταν φέτος 100 χρόνια από τη Γενοκτονία να προβάλω το έργο αντίστοιχες φορές. Στη Λωζάνη κάναμε την 98η εκδήλωση, στη Γενεύη την 99η και σήμερα 14/12/2019 στο Αλιβέρι την 100η ..! ».

Στις δύο ζεστές αίθουσες προβολής, στο Γυμνάσιο Αλιβερίου και στο Γηροκομείο Κύμης τις εκδηλώσεις μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστιάς & Σκύρου κκ. Σεραφείμ, ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσιμόγιαννης πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Αλιβερίου και αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ.Αθανάσιος Μπουραντάς με τους Αντιδημάρχους κ Νίκο Μπαράκο και Αλέξανδρο Θεοδώρου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου που αποδέχθηκε το κάλεσμα μας !

Ο Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στις εναρκτήριες ομιλίες του χαρακτήρισε σπουδαία τη στήριξη των εκδηλώσεων από τους συμπολίτες μας Ευβοείς οι οποίοι αν και μη ποντιακής καταγωγής έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα και έγιναν με την παρουσία τους κοινωνοί του μηνύματος «Ποτέ ξανά Γενοκτονίες». Ο κ.Καραγιάννης σημείωσε με έμφαση πως «οφείλουμε όλοι με τη στάση και τη δράση μας να διαφυλάξουμε γερούς τους δύο βασικούς πυλώνες της ιστορικής μας διαδρομής ως έθνος. Τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Μόνο έτσι θα δικαίωσουμε τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας στον Πόντο οι οποίοι μαρτύρησαν και υπέστησαν Γενοκτονία γι αυτό ακριβώς. Επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί» ενώ συμπλήρωσε ότι « το τελευταίο στάδιο μιας Γενοκτονίας είναι η ατιμωρησία και η μη καταδίκη. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή στον πλανήτη γίνονται γενοκτονίες και μάλιστα με τους ίδιους θύτες. Είναι πανανθρώπινο χρέος μας και επιτακτική ανάγκη λοιπόν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας για να αποφευχθούν στο μέλλον αυτά τα εγκλήματα, και θα πρέπει και στην κεντρική πολιτική τα ζητήματα αυτά να αποτελούν βασική προτεραιότητα». Στην ομιλίας της εκ μέρους του συλλόγου των Απανταχού Αγιωργητών η κα. Κατερίνα Ρήγα ανέφερε από τις πηγές τα ιστορικά στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου μέχρι το έγκλημα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

Κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ η συγκίνηση ήταν διάχυτη και παρακολουθόντας την ιστορία σε πολλές στιγμές οι παρευρισκόμενοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.! Αποκορύφωμα ήταν βεβαιώς στο κλείσιμο και των δύο εκδηλώσεων η παρουσίαση του χορού Σέρρα, του χορού των χορών που απέδωσαν με αρχέγονο πάθος οι Πυρριχιστές τους συλλόγου μας !

Αντί επιλόγου θα αναφέρουμε τα θερμά λόγια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καρυστίας & Σκύρου κκ. Σεραφείμ ο οποίος με μια φράση κάλυψε όλο το φάσμα της διήμερης δράσης μας :

«Με το ντοκιμαντέρ ξαναζήσαμε ιστορίες που ακούσαμε και μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ότι κι αν πούμε εμείς είναι λίγο. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ».

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ

«ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

 

 

- ΧΑΛΚΙΔΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ :

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο παρακάτω link:
 

«Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά»,

Λίγα λόγια από το συγγραφέα του βιβλίου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 11/9 στο Θέατρο Παπαδημητρίου όπου θα παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ- αφιέρωμα στη Γενοκτονία «Η Μπάντα»

Το βιβλίο «Μάρτυρες...100 χρόνια μετά» είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Πρόκειται για συνεντεύξεις που πήρα στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

Το προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Κωστας Φωτιαδης.

Η Γενοκτονία της...μνήμης

Έναν αιώνα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη Γενοκτονία. Τη Γενοκτονία της… μνήμης. Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη Γενοκτονία.

Μετά από 100 χρόνια -και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της Γενοκτονίας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί… ελληνικού εδάφους!!! Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια; Τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αλλά ούτε και αυτήκοες...

Οι μαρτυρίες αυτές λοιπόν, έρχονται να αποστομώσουν όλους αυτούς που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, αμφισβητούν τη Γενοκτονία των προγόνων μας.

Ν.Ασλανίδης

19η ΜΑΪΟΥ 2019 - ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ - ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ( 1o Μέρος Εκδηλώσεων )

Φωτογραφικό υλικό των δράσεών μας στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://www.facebook.com/pg/komninoievias/photos/?tab=album&album_id=2120305348267707

 

Σε αυτή τη χρονιά ορόσημο για τον ελληνισμό, εκατό χρόνια μετά το έγκλημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας, ο σύλλογός μας με αποκορύφωμα το διήμερο 18&19 Μαΐου ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος των εκδηλώσεών μνήμης τις οποίες φέτος διοργανώνει.

Μέσα από την πρωτότυπη δράση - πρωτοβουλία του συλλόγου μας , "Πυρρίχιος Δρόμος, Ποδηλατώντας με τη φλόγα του Πόντου" ξεκινήσαμε στις 14/5 ένα ταξίδι μεταφέροντας από τον Πειραιά ως τη Θεσσαλονίκη τη δάδα που δημιουργήσαμε με χώμα, αγιασμό και άνθη από τον Πόντο και στην οποία διατηρήθηκε άσβεστη η φλόγα της ζωής και της συνέχισης της μακράς και αιώνιας πορεία του ποντιακού ελληνισμού. Από το λιμάνι που δέχθηκε τους προγόνους μας μετά την καταστροφή, ως τη μάνα Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που έγινε το κέντρο της νέας Πατρίδας μας. Πρώτος σταθμός η Χαλκίδα. Σε μια συγκινητική τελετή υποδοχής το βράδυ της Τρίτης 14/5 ο πρώτος ποδηλάτης, εμπνευστής και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης παρέδωσε την φλόγα στον επόμενο ποδηλάτη, Γιάννη Φουριέζο. Από τη Χαλκίδα, στις 15/5 η φλόγα ταξίδεψε στο Προκόπι Εύβοιας, επισκέφθηκε τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο και μετά τον τελευταίο σταθμό της στο νησί μας, στον Αγιόκαμπο, πέρασε δια θαλάσσης στη Μαγνησία για να συνεχίστει ο Πυρρίχιος δρόμος με την συμβολή των αδελφών σωματείων μας ως τον τελικό προορισμό της στη Θεσσαλονίκη.

Το διήμερο 18&19 Μαΐου, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 18-19/5 το ενημερωτικό μας περίπτερο έγινε η καρδιά του Ποντιακού στοιχείου για την Εύβοια. Την έκθεση αρχειακού υλικού για τον Πόντο και την ιστορία του επισκέφθηκε πλήθος κόσμου όπου ενημερώθηκε στα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής και παρακολούθησε προβολές οπτικοακουστικών έργων, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία. 

Το βράδυ Σαββάτου έλαβε χώρα ομιλία του προέδρου του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνου Καραγιάννη στην οποία αναφέρθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας, με τη είσοδο του Κεμάλ στη Σαμψούντα και τονίστηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη ενσωμάτωσης της μνήμης του παρελθόντος της Πατρίδας μας ως απαραίτητο συστατικό στη ζωή μας μιας και είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξουμε από που ήρθαμε και που πηγαίνουμε ως άνθρωποι και ως λαός. Ο πρόεδρος στο κλείσιμο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μήνυμα που πρέπει διαδοθεί σε αυτή τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων που δεν είναι άλλο από την γνώση για την Ιστορία της Πατρίδας ώστε να εργασθούμε όλοι για την εκπλήρωση του χρέους μας. Τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που θα αποτελέσει τη δικαίωση των 353000 ψυχών των προγόνων μας και θα αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα τέτοιου είδους.

Την Κυριακή 19/5 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου έλαβε χώρα το μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστει τιμητικό άγημα με τις Ζουπουνοφόρες και τους Ζιπκαλήδες του συλλόγου μας.

Στο κλείσιμο του διημέρου, το βράδυ της Κυριακής 19/5 έλαβε χώρα ένα συγκινητικό δρώμενο όπου ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κ.Καραγιάννης  συνοδεία της λύρας του αντιπροέδρου κ. Γ.Παπαδόπουλου παρουσίασε τη δράση του Πυρρίχου δρόμου μέσα από φωτογραφικό υλικό και βίντεο  από την αφή της στο Πειραιά ως την τελετή λήξης στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα τα μέλη του συλλόγου σχημάτισαν με κεριά το επετειακό λογότυπο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία μαζί με τον αριθμό 353000. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των παρευρισκόμενων οι οποίοι με σεβασμό παρακολούθησαν τη διαδικασία και αργότερα θέλησαν να ενημερωθούν από τα μέλη του συλλόγου μας σχετικά με τα γεγονότα της Γενοκτονίας, έλαβαν έντυπο υλικό και φωτογράφησαν το συγκινητικό σκηνικό.

- Συμμετοχές / Συνεντεύξεις :

96,5 FM stereo – Εκπομπή «Ποδηλασία & Ζωή»

Τη Δευτέρα 13/5  στο ραδιοφωνικό σταθμό 96,5 Fm Χαλκίδας και την εκπομπή  “Ποδηλασία και Ζωή” με τον Παντελή Τραπεζούντιο και την Έστερ Λουκά μίλησε ο Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης για την επέτειο της Γενοκτονίας, τη σημασία των δράσεων για τα 100 χρόνια και το μήνυμα για την διεθνή αναγνώρισής της.

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Σε εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό μίλησε στους νεαρούς μαθητές της 3ης τάξης, παρουσίασε τις ποντιακές φορεσιές και με τη λύρα τους μετέφερε μελωδίες από την πατρίδα. Κλείνοντας μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ τα συγχαρητήρια του συλλόγου μας στη δασκάλα των παιδιών κ. Ελένη Ταμουρίδου για την πρωτοβουλία καθώς και για την χαρά που μας έδωσε να βρεθούμε μεταξύ των παιδιών και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά

Επαγγελματικό Λύκειο Αλιβερίου

Σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην αίθουσα εκδηλώσεων του επαγγελματικού Λυκείου Αλιβερίου παρέστει ο πρόεδρος του συλλόγου μας Κωνσταντίνος Καραγιάννης την Παρασκευή 17/5. Ο Πρόεδρος απεύθυνε ένα ιδιαίτερο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους δίνοντας μια διαφορετική διάσταση σε σχέση με τα αναμενόμενα μιας και αναφέρθηκε σε μια "εικονική Γενοκτονία" με επίκεντρο την πόλη του Αλιβερίου και θύματα τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα. Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό έκαναν με αυτό τον τρόπο σε λίγα λεπτά εικόνα το χρονικό της καταστροφής. Ο Πρόεδρος μετά τον παραλληλισμό αυτό τόνισε πως ένα τέτοιας εμβέλειας έγκλημα όπως η  Γενοκτονία πρέπει να σταματήσει να υφίσταται ακόμα και στην πιο νοσηρή φαντασία. Γι αυτό και η αναγνώριση της διεθνώς πρέπει να γίνει πράξη προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες γενοκτονίες. Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Καραγιάννης έπαιξε λύρα και τραγούδησε μαζί με τους μαθητές τα άσματα " Πάρθεν η Ρωμανία" και " Την Πατριδα'μ έχασα" μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου και ιδιαιτέρως στο συμπατριώτη μας κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο για την έμπνευση και την οργάνωση.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ

«ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

 

Έρχεται το 2019..Συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία.! 

Oι προτάσεις λογότυπων που κατέθεσε  ο Σύλλογος μας στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν το 2019 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στον πρώτο λογότυπο διαγράφεται ο αριθμός 100 – όσα και τα χρόνια από τη Γενοκτονία.Ο αριθμός 1 εικονίζεται σαν κρεμάλα όπου βρίσκεται ένας απαγχονισμένος άνθρωπος συμβολίζοντας τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου. Στη συνέχεια τα δύο μηδενικά που ακολουθούν έχουν μέσα τους δύο μάτια: το ένα ανοιχτό και το άλλο κλειστό, συμβολίζοντας τη μνήμη και τους αρνητές της Γενοκτονίας, αντίστοιχα.Συμπληρωματικά αναγράφεται το κείμενο «1919-2019: Ένας αιώνας από τη Γενοκτονία και το αίμα δε στέγνωσε, το δάκρυ δε στέρεψε, η μνήμη δε λησμονήθηκε... 353.000 νεκροί».

 

Η δεύτερη πρόταση παρουσιάζει την έξοδο των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες και την εγκατάστασή τους ως πρόσφυγες στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Πάνω στο σκίτσο διαγράφονται τρία «δάκρυα» που συμβολίζουν τους λαούς που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους (Έλληνες, Αρμένιους, Ασσύριους). Εμπνευστής των προτάσεων αυτών είναι ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

 

19η ΜΑΪΟΥ 2018 - 353000 ΨΥΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

16,19&20 ΜΑΙΟΥ 2018

 

 Ο Σύλλογος Ποντίων N. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.

 Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 –  20:00-  Δημοτική Αίθουσα, Αβάντων 50 :

 

-"Χαλαμονή του ποντιακού ελληνισμού: Ένα βιβλίο και μια επέτειος μνήμης, γνώσης και διεκδίκησης".

Παρουσίαση του βιβλίου « Χαλαμονή » του Δρ. Αντώνη Παυλίδη και ανάλυση στην κεντρική ομιλία του συγγραφέα των βασικών πτυχών της ιστορικής γνώσης της Γενοκτονίας οι οποίες αποτελούν τη βάση των δράσεων των Ποντίων Ελλήνων στο σήμερα και το αύριο.

 

Η Χαλαμονή ( ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια ιστορία θαυμάτων,  ανθρωπιάς,   χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση  στον   μυστηριακό   κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων,  των χρωμάτων,  των  αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων. Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα  στην  Τραπεζούντα και στη   συνέχεια  στη  γη των προγόνων  του, το  Σταυρί.  Οι εμπειρίες    αυτού   του  ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλύ του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Το μυθιστόρημα αποτελεί  μια απόπειρα κατανόησης και ερμηνείας της πορείας του ποντιακού ελληνισμού, που, κυριολεκτικά γαντζωμένος σε απρόσιτες πλαγιές και κορφές, κλεισμένος για αιώνες ανάμεσα στα αδιαπέραστα ποντιακά βουνά και τα βάραθρα του Εύξεινου Πόντου, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, πολλές φορές οριακά μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, αλλά ακόμη, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, να δημιουργήσει μικρά και μεγάλα θαύματα.

Ο Δρ Παυλίδης Αντώνης, γόνος προσφυγικής οικογένειας του Νομού Σερρών  είναι Ιστορικός, Συγγραφέας και Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία και έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Οικονομικές και Κοινωνικές Συνιστώσες της Εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου».

Την εκδήλωση προλογίζουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Διευθυντής του Συλλόγου  Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» κ. Δημήτρης Λιανοστάθης.

 

Σάββατο 19 Μαΐου 2018 - Παραλία Χαλκίδας ( στρογγυλό ) :

-  Δράσεις Ενημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης

 

Στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας της Χαλκίδας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το ενημερωτικό μας περίπτερο θα λειτουργήσει ως η καρδιά του Ποντιακού στοιχείου για την Εύβοια. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί  την έκθεση αρχειακού υλικού για τον Πόντο και την ιστορία του, κι επιπρόσθετα να παρακολουθήσει προβολές οπτικοακουστικών έργων, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία. 

Το παρευρισκόμενο κοινό εκτός από την ενημέρωση και τη συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου θα μπορεί να έρθει σε επαφή με σημαντικά λαογραφικά στοιχεία των προγόνων μας μέσω της παρουσίασης της ποντιακής φορεσιάς καθώς επίσης μπορεί να μάθει τις συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τις γεύσεις των  παραδοσιακών εδεσμάτων που θα προσφέρουμε.

 

Κυριακή 20 Μαΐου 2018  – Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( παλαιό νεκροταφείο ) Χαλκίδα   :

 

- Επιμνημόσυνη Δέηση στα 353000 θύματα της Γενοκτονίας.

Με τιμητικό άγημα και παρουσία των μελών και των φίλων του Συλλόγου μας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στους 353000 και πλέον αδελφούς μας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

 

Η παρουσία και η συμμετοχή σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς που συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου !

 

          Ο Πρόεδρος                                                                    Η  Γραμματέας

Κωνσταντίνος Καραγιάννης                                  Μαρία Τόγκου - Αναγνωστίδου

 

19η ΜΑΪΟΥ 2017 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η 19η Μάϊου αποτελεί την ημέρα που στο μυαλό όλων των Ελλήνων ξυπνά το αίσθημα ευθύνης για την απόδοση φόρου τιμής στους 353.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς. Για όλους εμάς όμως τους απογόνους των ανθρώπων αυτών εκτός από ημέρα εθνικής μνήμης είναι και μια μέρα βαθιάς θλίψης και χρέους που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Και τούτο διότι βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πατρίδα στις μέρες μας που είναι αναγκαί...ο όσο ποτέ να ανατρέξουμε στις ρίζες και την ιστορική μας γνώση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν την καθημερινότητά και στοιχειώνουν το μέλλον μας. Ο Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.


Παρασκευή 19 Μάϊου - Παραλία Χαλκίδας ( στρογγυλό ) :
- Ενημερωτικό Περίπτερο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με προβολή αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία των Ποντίων παρουσία των μελών και του Δ.Σ του συλλόγου μας.


Σάββατο 20 Μαίου - Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας :
- Το πρωί του Σαββάτου λαμβάνει χώρα τουρνουά Ποδοσφαίρου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας με τη συμμετοχή ομάδων Νέων της Αριστοτελείου Ακαδημίας καθώς των συλλόγων Ελλήσποντου και Προποντίδας.


Κυριακή 21 Μάϊου - Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( παλαιό νεκροταφείο ) :
- Επιμνημόσυνη Δέηση στα 353000 θύματα της Γενοκτονίας.

 

 

 

19 ΜΑΊΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ..

 

Επαφή

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας-ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ

komninoi.evia@gmail.com

Ερετρίας 5
Χαλκίδα
34100

Social Media :

www.facebook.com/komninoievias

twitter.com/eviapontioi

www.youtube.com/user/KOMNHNOI

Γραμ. Προέδρου : 2223022900 εσωτ. 1

Αναζήτηση στο site

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode