ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

Δελτία Τύπου

Δελτίου Τύπου - 23/5/22

Με την επιμνημόσυνη δέηση για τις 353000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ολοκληρώθηκαν στις 22/5 οι δράσεις του συλλόγου μας για την 19η Μαΐου, την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας.
Το ενημερωτικό μας περίπτερο – δεδομένων των ισχυρών ανέμων στο στρογγυλό της παραλίας- έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αριστοτέλης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα από την Πέμπτη ως και το Σάββατο 21/5. Την έκθεση με τα ιστορικά ντοκουμέντα, το χρονικό της Γενοκτονίας καθώς και την αδιάλειπτη επί 28 αιώνες παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στον Εύξεινο Πόντο επισκέφθηκε πλήθος κόσμου το οποίο πληροφορήθηκε και συνομίλησε με τα μέλη του συλλόγου μας. Ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογό μας ήταν η παρουσία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο, ξεναγήθηκε στην έκθεση και συνεχάρη το Δ.Σ για το συνεχή του αγώνα στη διάδοση και διάσωση του ποντιακού πολιτισμού. Το ενημερωτικό περίπτερο επισκέφθηκε επίσης η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ κα Ελένη Αϊδίνη η οποία παρακολούθησε το συγκινητικό δρώμενο του ανάμματος των κεριών της μνήμης καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ με το ιστορικό της Γενοκτονίας που δημιούργησαν τα μέλη του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης και ειδικά τις βραδινές ώρες, εκτός από το ντοκιμαντέρ των Κομνηνών, στην οθόνη που είχε στηθεί μπροστά στο Δημαρχείο προβλήθηκε και επιπλέον οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό σχετικά με την 19 Μαΐου και τα διαχρονικά αιτήματα που πηγάζουν εξ’ αυτής, ήτοι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία καθώς και το πλέον πανανθρώπινο αίτημα «ποτέ ξανά γενοκτονίες».
Τέλος στο ανοικτό μνημόσυνο της Κυριακής 22/5 , το οποίο οι υγειονομικές συνθήκες δεν διευκόλυναν τα προηγούμενα δύο χρόνια, παρουσία της Δημάρχου Χαλκιδέων κας Βάκα, της προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου κας Σακελλαράκη και πλήθους συμπολιτών και συμπατριωτών μας, ο πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στην ομιλία του εντός του Ναού ανέφερε πως « η ειλικρινής μεταμέλεια και η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος θα είναι η δικαίωση για τους αδικοχαμένους μας προγόνους, ενώ ταυτόχρονα θ’ αποτελέσει το σπόρο για την από μέρους μας συγχώρεση – ακρογωνιαίο λίθο στη διδασκαλία της θρησκείας μας - και φυσικά είναι η βάση οικοδόμησης μιας πραγματικής ελληνοτουρκικής φιλίας. Αιωνία η μνήμη των προγόνων μας!».
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ευελπιστεί ότι το μήνυμα που για μια ακόμη φορά μετέδωσε με παρρησία θα παραμένει ηχηρό στην πόλη μας και ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας τους συμπολίτες μας που μοιράστηκαν μαζί μας τις ως άνω δράσεις.
Εκ του Δ.Σ.
Φωτογραφίες : https://www.facebook.com/media/set/...
 
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΚΛΟΓΙΚΗ Γ.Σ.
Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. ορίστηκε η εξ ‘αναβολής, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19, εκλογική Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 το πρωί, στα γραφεία μας επί της οδού Ερετρίας 5 στη Χαλκίδα.
Στη Γ.Σ. θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής κι ασφάλειας τα οποία και αναφέρονται στην πρόσκληση που δημοσιεύεται με την παρούσα ανακοίνωση.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ
( ΤΗΣ ΕΞ’ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΛΟΓΩ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Covid19)
ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ & ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
«ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»
Με την υπ. αριθ. 4/1-9-2021 απόφαση του Δ.Σ και έχοντας υπόψη το καταστατικό,
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τα μέλη του συλλόγου σε Εκλογική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 3/10/2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στα γραφεία του Συλλόγου στη Χαλκίδα, οδός Ερετρίας 5 (πρώην ΠΙΚΠΑ).
ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γ.Σ.
Β) Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός 2020.
Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Δ) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
Ε) Διεξαγωγή εκλογών.
Δεδομένων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του covid19, τα μέλη της Γ.Σ υποχρεούνται όπως προσέλθουν στο χώρο της συνέλευσης με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test εντός 48 ωρών.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως πιστοποιητικού.
Για τη συμμετοχή στην Γ.Σ και την εκλογική διαδικασία παρακαλούνται τα μέλη να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις είτε κατόπιν επικοινωνίας με τα μέλη του Δ.Σ το προσεχές διάστημα, είτε κατά την είσοδο στο χώρο της Συνέλευσης αυθημερόν.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ​
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ ΣΙΜΗΤΗ
Τριάντα Χρόνια σαν Χθες..

 

Η 27η Μαΐου 2017 αποτελεί μια ιστορική ημέρα για το Σύλλογο Ποντίων Ν. Εύβοιας « Οι Κομνηνοί ». Μια μέρα ιδιαίτερης τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη μας μιας και σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του συλλόγου και αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην οποία η καθεμία και ο καθένας από εμάς συνειδητοποιεί το βαρύ φορτίο και συνάμα την αέναη χαρά να είναι εδώ και να συνεχίζει να υπηρετεί τους ιερούς σκοπούς που διέπουν κάθε ποντιακό σωματείο. Πριν από 30 χρόνια στις 27 Μαΐου 1987 εικοσιέξι Πόντιοι συμπατριώτες μας δημιούργησαν ένα κύτταρο γεμάτο ελληνική ψυχή και μνήμη και του έδωσαν όλα τα εφόδια για να μεγαλώσει και να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός παράδοσης με κύριο σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. Και πέτυχαν ! Διότι σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, που το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον συρρικνώνει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ιστορικής μας γνώσης εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν πραγματικότητα οι βασικές επιδιώξεις όλων των απανταχού Ποντίων Ελλήνων :

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και

Η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία !

            Σε όλα αυτά τα χρόνια ζωής του συλλόγου μας τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελούν  η περισυλλογή, η μελέτη και η διαφύλαξη των Ποντιακών εθίμων, η διάσωση της Ποντιακής λαογραφίας και η αναζωογόνηση της Ποντιακής ανάπτυξης μέσω της διαλέκτου, της μουσικής και του χορού. Όλη αυτή η γνώση από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας κυλά μέσα από την αφήγηση και διαχέεται στους αιώνες. Με την ιδρυτική διακήρυξη τους « Οι Κομνηνοί» Εύβοιας, τα μέλη μας, μετέφεραν τις οικογενειακές τους μαρτυρίες στους νεότερους οι οποίοι μεγάλωσαν και με τη σειρά τους τραγούδησαν τις ιστορίες αυτές στους ακόμη πιο μικρούς για να μεγαλώσουν κι αυτοί και να μεταλαμπαδεύσουν το πάθος για τη γνώση της ιστορίας της πατρίδας στις επόμενες γενιές. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα του στίχου που Πόντιοι και μη Πόντιοι γνωρίζουμε όσο κανένα άλλο : «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο ..»

            Αυτή την ιστορική ημέρα που γειτνιάζει με τη μέρα ορόσημο, την 19η Μαΐου ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας εμείς που αντλούμε την καταγωγή μας από τον Ελληνικό Πόντο ένα μόνο μπορούμε να υποσχεθούμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τη μνήμη ! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ! Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αναγνώριση αυτού του εγκλήματος είναι ένα σημαντικό βήμα παγκόσμιο για να αποφευχθούν μελλοντικές γενοκτονίες. Διότι αναγνωρίζοντας όλοι οι λαοί και τα κράτη του κόσμου τις Γενοκτονίες μόνο τότε δε θα επαναληφθούν.

            Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνονται σαν σήμερα για το σύλλογό μας. Κι όμως. Έχοντας κοντά μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπατριώτες μας φαίνεται σαν να είναι μόλις χθες. Και σαν χθες θα φανεί σε 2 χρόνια από τώρα όταν θα βρισκόμαστε 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Γιατί οι ιστορίες των προγόνων μας ηχούν στ’ αυτιά μας. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν.

Έχουμε μεγάλο χρέος και πρέπει ενωμένοι να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλα βήματα !

 

Ο Πρόεδρος

 

Κωνσταντίνος Καραγιάννης "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/05/2017

«Δεν θα αφήσουμε την μνήμη να σβήσει… ! »

Με το πέρας των φετινών εκδηλώσεων και δρώμενων του Συλλόγου μας για την 19η Μαΐου – Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του Δ.Σ και των μελών μας θέλουμε να συγχαρούμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, εθελοντές και συμπαραστάτες μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τις τρείς αυτές ημέρες  19 -20 και 21 Μαΐου είχαμε την ευκαιρία και το βήμα να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τη σημασία της ημέρας αυτής τόσο για τα τραγικά γεγονότα του ξεριζωμού και το τι ακριβώς σημαίνουν για εμάς και ολόκληρο τον ελληνισμό όσο και για το πολύπαθο σήμερα. Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχα εγκλήματα ειδικότερα σε εποχές σαν κι αυτή που το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Σε αυτό το πλαίσιο και με αίσθημα ευθύνης ο σύλλογος μας έστησε το ενημερωτικό του περίπτερο την Παρασκευή 19/5 και υποδέχθηκε πλήθος κόσμου από το πρωί ως τα μεσάνυκτα. Εκεί οι επισκέπτες έλαβαν ενημερωτικό υλικό, συνομίλησαν με μέλη του συλλόγου, παρακολούθησαν  εικόνες και αρχειακό υλικό με μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία και με το πέρας την ημέρας είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

 

Το Σάββατο 20/5 διοργανώθηκε με επιτυχία το 1ο Ποδοσφαιρικό Τουρνουά Νέων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας με τη συμμετοχή των ακαδημιών των συλλόγων, «Π.Α.Ο.Κανήθου» , «Αριστοτελείος», «Προποντίδα», «Κύζικος ν. Αρτάκης», «Ελλήσποντος Λαμψάκου» και «Α.Ο.Ν.Αρτάκης» .  Με το πέρας των αγώνων το Δ.Σ, αφού ευχαρίστησε τους γονείς και τους προπονητές των αθλητών, απένειμε επαίνους σ τους μικρούς ποδοσφαιριστές  και τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των ομάδων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκινημένοι για το μήνυμα της διοργάνωσης και  ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου στο 2ο Τουρνουά του 2018.

 

Τέλος την Κυριακή 21/5 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χαλκίδας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και το τιμητικό άγημα με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου από τα μέλη των χορευτικών μας ομάδων συγκίνησαν με την παρουσία τους τους πολλούς Πόντιους συμπολίτες μας που παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» δημόσια ευχαριστεί το Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο κ. Λίλιαν Ζλακώνη για την υποστήριξή και τη θετική της ενέργεια στην προσπάθειά μας για τη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Ο αγώνας μας για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται  γενιά με τη γενιά.

« Η Ρωμανία κι αν πέρασεν …ανθεί και φέρει κι άλλο ».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 14 / 05 / 2017

 

 Η 19η Μάϊου αποτελεί την  ημέρα που στο μυαλό όλων των Ελλήνων ξυπνά το αίσθημα ευθύνης για την απόδοση φόρου τιμής στους 353.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς. Για όλους εμάς όμως τους απογόνους των ανθρώπων αυτών εκτός από ημέρα εθνικής μνήμης είναι και μια μέρα βαθιάς θλίψης και χρέους που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Και τούτο διότι βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πατρίδα στις μέρες μας  που είναι αναγκαίο όσο ποτέ να ανατρέξουμε στις ρίζες και  την ιστορική μας γνώση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν την καθημερινότητά και στοιχειώνουν το μέλλον μας. Ο Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 29 / 3 / 2017

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " ολοκληρώθηκαν επιτυχώς την Κυριακή 26 Μαρτίου με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής επιτροπής. 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα κατά την πρώτη του συνεδρίαση τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής :

 

Διοικητικό Συμβούλιο :

 

Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Καραγιάννης

Αντιπρόεδρος : Γεώργιος Παπαδόπουλος

Γραμματέας : Μαρία Τόγκου - Αναγνωστίδη

Ταμίας : Βασιλική Χατζηησαϊα - Ελευθεριάδη

Αν. Ταμίας : Αλέξανδρος Κάλφας

Υπ. Τύπου & Μ.Μ.Ε :   Αγγελική Μερτζανίδου

Υπ. Δημοσίων Σχέσεων/Εκδηλώσεων : Βασίλειος Ιωαννίδης

Υπ. Χορευτικού : Κωνσταντίνα Σιμήτη

Υπ. Φορεσιάς : Αρετή Ρήγα 

 

Εξελεγκτική Επιτροπή :

 

Στέφανος Λαζαρίδης

Νένα Ασλαματζίδου

Σμάρω Τσολάκογλου - Ζαρμπούτη

 

Η θητεία των ως άνω συλλογικών οργάνων είναι διετής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ.Σ 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 2 / 25/1/2017 απόφαση του Δ.Σ

και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Εκλογική - Απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 26/03/2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

 

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2016

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Σχέδιο Δράσης 2017

Ε) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

Δ) Διεξαγωγή Εκλογών

 

Για τη συμμετοχή στην Γ.Σ και την εκλογική διαδικασία παρακαλούνται τα μέλη να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις 

είτε στα γραφεία του συλλόγου στο προσεχές διάστημα,

είτε κατά την είσοδο στο χώρο της Συνέλευσης αυθημερόν.

Για τα ταμειακά εντάξει μέλη που θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιοι παρακαλούνται 

όπως καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στα μέλη του Δ.Σ  το αργότερο ως την Δευτέρα 20 Μαρτίου.

 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                         ΝΕΝΑ ΑΣΛΑΜΑΤΖΙΔΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Το Δ.Σ και τα μέλη  του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του 2017 που θα γίνει την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο  " Ποσειδωνία " στην Κάνηθο Χαλκίδας. 

Στην εκδήλωση τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν χορούς του Πόντου με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών Χρήστου Συρανίδη ( Λύρα/τραγούδι ), Κώστα Ευθυμιάδη ( νταούλι ) και Βασίλη Καρυοφυλίδη ( Τουλούμ ).

Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους !

 

" Θα τρώ(γ)ομε, θα πίνομε, θα χορεύουμε και θα τραγωδούμε αούτ ο κόσμον ψεύτικον εμείς πάντα κι ζούμε "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Ο Σύλλογος μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου,
τη ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου
Χαλκίδας (παλιό νεκροταφείο ).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

           Το Δ.Σ ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του ότι η διαδικασία μεταφοράς του συλλόγου μας στα νέα γραφεία επί της οδού Ερετρίας (πρώην ΠΙΚΠΑ ) ολοκληρώθηκε. Από τη Δευτέρα 16 Μαίου τα μαθήματα ποντιακών χορών των τμημάτων μας θα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του ισογείου τις ίδιες μέρες και ώρες ενώ οι πρόβες της χορευτικής μας ομάδας θα γίνονται κάθε Δευτέρα 20:30 έως 22:00. Το Δ.Σ ευχαριστεί δημόσια όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μεταστέγασης όπως αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 98/7/12/2015 απόφαση του Δ.Σ και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 31/01/2016, 

ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2015

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Προϋπολογισμός έτους 2016 – Σχέδιο Δράσης

Ε) Ορισμός ετήσιας εκδήλωσης « ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ» Χρήστου Τοκπασίδη

Δεδομένου του αιφνίδιου θανάτου το προέδρου Χρήστου Τοκπασίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει την παρουσία σας 

στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αναγκαία

Θεωρούμε ότι η συμβολή σας στα πλαίσια μιας διαλογικής συζήτησης μπορεί να οδηγήσει το Σύλλογό μας σε μία ανοδική πορεία. 

Γι αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου, όχι μόνον τα ταμειακώς εντάξει.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης θα λάβει χώρα Αγιασμός και Κοπή της Βασιλόπιτας για το Νέο Έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση θα γίνει ανεξαρτήτου αριθμού παρισταμένων μελών.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ- ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 5 /11/ 2015

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ είναι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Αναζητώντας κανείς από εμάς που οι ρίζες μας είναι βαθιές στο αίμα και τον ξεριζωμό τα συναισθήματά του, γύρω από τις άνευ προηγουμένου δηλώσεις και επιπρόσθετες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη και μεταξύ αυτών και άλλων κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης όπως του κ. Σκουρλέτη, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κάποιος γνωστός όρος να συμπεριλάβει την απογοήτευση, τη θλίψη, την οργή, την απαξία, τη λύπη σε μία λέξη. Κι όμως..

Εμείς οι Πόντιοι που τα βιώματα των προγόνων μας αντηχούσαν στα αυτιά μας αντί παραμυθιών και μεγαλώσαμε χωρίς πατρίδα και οι νεότεροι προσπαθώντας να οραματιστούμε την πατρίδα αυτή και το πώς θα ήτο σήμερα κρατώντας τα χέρια των παππούδων μας που τρέμουν από συγκίνηση στο άκουσμα της λύρας ένα μόνο μπορούμε να νιώσουμε. Ντροπή. Ντροπή για την κατηφόρα που δεν έχει τελειωμό για την χώρα. Ντροπή γιατί όσο κι αν προσπαθούμε να φτιάξουμε την οικονομία, να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης , να αποδεχθούμε και να υποφέρουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν απολέσουμε την ταυτότητα μας, αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε, αν στο βωμό του ενός και μόνο «θεού» της κάθε αρρωστημένης ιδεοληψίας μας θυσιάσουμε την παράδοση και την ίδια μας την ιστορία.

Ο κ. Φίλης μπορεί να είναι και να πιστεύει ότι θέλει. Ως Υπουργός Παιδείας οφείλει αν μη τι άλλο να διαθέτει ιστορική γνώση και επειδή εκπροσωπεί το έθνος να συγκρατεί τις προσωπικές του ιδεοληψίες οι οποίες είναι επικίνδυνες και γίνονται αντικείμενο διπλωματίας και στόχος σαρκασμού.

Είναι επιστημονικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, νομικά, κοινοβουλευτικά καταγεγραμμένο και επίσημο πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι αναγνωρισμένη και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει πόσο δε μάλλον ο ίδιος ο Υπουργός που εκ του χαρτοφυλακίου του θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας της ιστορίας της πατρίδας και όχι αρνητής της.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Το Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

Οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων. Και δυστυχώς σήμερα επευφημούν τις δηλώσεις του κ. Φίλη στο πρόσωπο του οποίου έχουν βρει ένα ανέλπιστο σύμμαχο.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς δεν έχουν απασχολήσει το γνωσιολογικό πεδίο του Υπουργού.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης δεχόμαστε συνεχείς και αδιάλειπτες προκλήσεις.

Ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » σε απόλυτη ταύτιση με την Π.Ο.Ε και όλους τους αδελφούς συλλόγους σε όλη τη χώρα δηλώνουμε απερίφραστα :

Δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο για να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας και τους προγόνους μας.

- Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ιστορία μας για κανέναν.

- Δεν πρόκειται οι προκλήσεις που δέχεται ο Ποντιακός Ελληνισμός να μείνουν αναπάντητες.

- Δεν θα στερήσουμε εμείς από τα παιδιά μας την γνώση όπως εσείς που αφαιρέσατε από το ελληνικό σχολείο το κεφάλαιο του Παρευξείνιου Ελληνισμού.

- Δεν θα είμαστε εμείς οι συγγραφείς – δωρητές της τουρκικής διπλωματίας.

Ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » εκ της ιδρύσεώς του έως και σήμερα στο δρόμο της διάδοσης και της διάσωσης του Ποντιακού Πολιτισμού μαχόμαστε και θα μαχόμαστε για :

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα όπως προβεί στο μέγιστο εθνικό καθήκον και απομακρύνει από το Υπουργείο Παιδείας τον κ. Νικόλαο Φίλη και όπως διατυπώσει επισήμως τη θέση της Κυβέρνησής του για το θέμα αυτό.

 

 

Με τιμή για τους προγόνους μας

Και ευθύνη για τη νέα γενιά,

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας

 «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

 

 

Επαφή

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας-ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ

komninoi.evia@gmail.com

Ερετρίας 5
Χαλκίδα
34100

Social Media :

www.facebook.com/komninoievias

twitter.com/eviapontioi

www.youtube.com/user/KOMNHNOI

Γραμ. Προέδρου : 2223022900 εσωτ. 1

Αναζήτηση στο site

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode